Bästa Rymd-filmerna

Bästa Rymd-filmerna

Många filmer har rymdflygning även om några av de äldre är övertagna och innehåller inneboende tekniska felaktigheter. Bra rymdfilmer är enligt min mening inte bara sociala evenemangsfilmer som råkar ha en sekvens eller två av rymdflygning. Rymdfärd bör vara en integrerad del av din filmsamling.

2001: A Space Odyssey

En av mina favoriter genom tiderna, inte bara för att de tekniska aspekterna är korrekta, utan också för sekvensen av interdimensionell transport. Det sammansatta, professionella sätt som astronautprojektet är lite mer realistiskt än en känslomässig kapten Kirk.

Filmen kritiseras som tråkig på grund av de långa rymdfarkosterna som korsar scener med klassisk bakgrundsmusik och är 99% tekniskt trovärdig.

Förmodligen lägger till ointresset bara två fall av familjerelationer (båda involverar födelsedagar) och nästan inga romantiska interaktioner.

2010: The Year We Make Contact

Uppföljaren till 2001: A Space Odyssey har några fantastiska rymdpromenadsekvenser. Att sätta resenärer i suspenderad animering för resan för att minska förbrukningsvaror är en smart idé.

Den innehåller också några detaljer som insamlingen av vulkaniskt svaveldamm från Jupiters måne Io på Discovery-rymdfarkosten som hade varit i omloppsbana runt månen i ett decennium.

Producenterna och regissören involverade familj och romantiska intressen den här gången. Omvandlingen av Jupiter till en stjärna är naturligtvis fantasi, men det är en bra historia.

Destination Moon

En överdramatiserad, men exakt, film från 1950 som visar en faktisk månlandning, sympatisk för människor som inte är intresserade av outlandish utomjordingar eller flygande tefat.

Även om den porträtterade tekniken är enkel till utseendet, och med hjälp av stockbilder av raketer, är grunden trovärdig. En underliggande berättelse handlar om skillnader mellan statliga kontroller av rymdflygning kontra privat industri och kalla krigets övertoner. Animationen och 1/6:e månens gravitationssimulering är bra.

En profetisk linje i manuset var förslaget att bygga uppdraget i Texas; ett och ett halvt decennium innan Lyndon Johnson fick det att hända.

Space Odyssey: Voyage to the Planets<

Detta var verkligen en miniserie, inte väl annonserad, om en resa genom solsystemet. Den skildrar en realistisk följd av planet- och månbesök, inklusive svårigheterna med att vara borta från jorden i åratal; inklusive att möta döden ombord. Specialeffekterna är bra och vetenskapen är korrekt. Det är dock en lång miniserie.

Alien

Jag är normalt inte ett av skrämmande eller chockfilmer som skrämmer publiken, men den här fick mig att fastna i de första scenerna med en planet av extremt väder där handelsastronauter som passerar undersöker ett nödanrop och kontakt med Antarktis station (är vettigt för en interstellära rymdfarkost).

Mötet med en otäck utomjording påpekade att om vi någonsin skulle hitta livsformer någon annanstans, bör vi närma oss dem försiktigt.

Stjärnornas krig

De flesta avsnitt; dessa filmer är jättekul och var välproducerade. Bortsett från de många fantastiska varelserna drar berättelserna nytta av bekväm avancerad teknik (traktorstrålar, rymdfarkoster med till synes obegränsad kraft och dragkraft utan tankning, Jedi levitationsförmåga, ljussablar etc.).

Star Trek

De första fyra filmerna; filmerna är också bra underhållning. Den första Star Trek-filmen involverade den riktiga rymdfarkosten Voyager, uppenbarligen länge bortglömd av det avbildade året av händelserna i filmen.

Detta gjorde filmen intressant för rymdfantaster. Khans vrede, Sökandet efter Spock och Hemkomsten var välproducerade och roliga. Den fantastiska tekniken, smidigt blandad med realistiska scenarier, gjorde berättelsen lätt att acceptera.

X-15

En rymdfilm bara för att forskningsflygplanet så småningom når den tekniska definitionen av rymden (100 kilometer); filmen blandar stockbilder av riktiga X-15-flygningar med animering och innehåller dramatiseringar baserade på dessa videor.

Charles Bronson och Mary Tyler Moore spelar huvudrollerna i denna Richard Donner (Superman: The Movie) film från 1961.

Deep Impact

Förmodligen det bästa av jorden förstörelse av meteor filmer, jag gillade specialeffekterna och de sociologiska aspekterna var inte alltför sappy. Det bästa sättet att hantera en stor meteor är inte att spränga den, utan bara skjuta bort den med raketmotorer, med tanke på att du har tid.

Docudrama Space Movies

Jag är lite förvånad över att det inte finns fler dramatiserade versioner av historiska rymdflygningar med tanke på att vi är fyrtio till femtio år från de första rymdflygningarna. Mina favoriter är:

Apollo 13

Tekniskt korrekt med endast några avvikelser från faktiska händelser för konstnärlig förbättring (till exempel var Ken Mattingly inte kapselkommunikatören under Apollo 13:s återkomst genom atmosfären). Produktionen och riktningen höll publiken i spänning även om alla vet resultatet.

Apollo 13

Tekniskt korrekt med endast några avvikelser från faktiska händelser för konstnärlig förbättring (till exempel var Ken Mattingly inte kapselkommunikatören under Apollo 13:s återkomst genom atmosfären). Produktionen och riktningen höll publiken i spänning även om alla vet resultatet.

The Right Stuff

Filmen är baserad på Tom Wolfes bok och handlar om de ursprungliga sju amerikanska astronauternas eskapader. En av dem, Walter Schirra (nu avliden), kallade enligt uppgift denna film ”Animal House” av rymdfärd.

Skådespeleriet var hammy. Trots detta var de historiska och tekniska aspekterna relativt korrekta. Jag antar att om skådespelarna agerade som astronauterna gjorde i verkliga livet, skulle filmen vara ganska tråkig.

From Earth to the Moon

Denna miniserie är en bra dramatisering av viktiga händelser under Apollo-programmet. Historien var inte bara de faktiska flygningarna, utan också förberedelserna som började flera år före Apollo 11. Mitt favoritavsnitt var ”That’s All There Is”, berättelsen om Apollo 12.

Share